
I dagens globala arbetsmarknad är det vanligt att företag i Sverige vill rekrytera kompetens från länder utanför EU och EES. Det kan vara ett strategiskt viktigt steg – men det kräver god planering, noggrannhet och juridisk förståelse.
Det finns många regler och skyldigheter att följa, men det finns också en viktig del som ofta förbises: lojalitet och värderingar. Därför är det avgörande att du som arbetsgivare inte bara fokuserar på tillstånd och avtal – utan också på att upprätta en lojalitetsförsäkran med den du anställer.
Juridiska krav du som arbetsgivare behöver känna till
- Arbetstillstånd krävs, och det är du som arbetsgivare som ska erbjuda anställningen så att individen kan ansöka.
- Du måste lämna ett formellt erbjudande om anställning, där villkoren är minst i nivå med svenska kollektivavtal eller praxis.
- Du ska garantera att rätt försäkringar finns – t.ex. sjukförsäkring, arbetsskada, livförsäkring och tjänstepension.
- Din verksamhet måste kunna ge rimliga arbetsvillkor – vilket kan kontrolleras av myndigheter.
Därför ska du upprätta en lojalitetsförsäkran
När du anställer någon från ett annat land, och särskilt utanför EU, handlar relationen om mer än en formell anställning. Det handlar om kulturförståelse, ömsesidiga förväntningar och långsiktighet.
Att skriva en lojalitetsförsäkran tillsammans innebär att ni sätter ramar för:
- Ömsesidig respekt och kommunikation
- Lojalitet mot företaget och dess värderingar
- Vad som händer vid lojalitetsbrott, exempelvis att lämna utan överlämning
- Förväntad hållbarhet i anställningen
Detta är ett strategiskt viktigt verktyg som skyddar dig som arbetsgivare och stärker relationen från start. Du kan läsa mer och ladda ner en lojalitetsförsäkran hos Intressekontrollen.se – en plattform för företag som vill anställa med låg risk.