Så fungerar det
- Fyll i uppgifter om dig själv.
- Bekräfta att du antingen har eller inte har bisysslor.
- Beskriv eventuella bisysslor i ett enkelt och klickbart formulär.
- Skicka in och få en dokumentation som du kan deklarera eller anmäla till din arbetsgivare eller annan part.
- Bisyssledeklaration innehåller beslutsunderlag som din arbetsgivare ska skriva på.
Deklarera eller anmäla din bisyssla
- Du använder din bisyssledeklaration för att anmäla bisysslan till din arbetsgivare, eller
- för att deklarera om du har bisysslor eller inte
Om bisyssla
Alla bisysslor är inte otillåtna, men det är avgörande att du deklarerar din bisyssla i tid för att undvika framtida konsekvenser. Genom att göra en bisyssledeklaration säkerställer du att din situation bedöms korrekt innan det uppstår problem.
Om din bisyssla strider mot gällande regler kan det få allvarliga konsekvenser. En otillåten bisyssla kan leda till avsked, skadeståndsansvar och rättsliga åtgärder. Enligt lagen och arbetsrättsliga regler inom privat sektor har arbetsgivaren rätt att kräva att en anställd upphör med en bisyssla om den anses vara förtroendeskadlig, konkurrerande eller arbetshindrande.
Underlåtenhet att redovisa
Att underlåta att anmäla en bisyssla kan resultera i allvarliga disciplinära åtgärder, och om det upptäcks i efterhand kan det leda till omedelbart skiljande från tjänsten. Arbetsgivaren har rätt att utreda, granska och i vissa fall förbjuda bisysslor som kan påverka arbetet eller arbetsgivarens anseende.
Otillåtna bisysslor – Vad du riskerar
De tre huvudsakliga formerna av förbjudna bisysslor är:
- Förtroendeskadliga bisysslor – Om din bisyssla påverkar allmänhetens förtroende för din yrkesroll eller arbetsgivarens verksamhet, kan du tvingas att genast avsluta den. Exempel: En kommunanställd som driver en privat konsultverksamhet inom samma område som sitt ordinarie arbete kan anses jävig och opartisk.
- Konkurrerande bisysslor – Om din bisyssla konkurrerar med din arbetsgivare kan det leda till avsked och skadeståndskrav. Exempel: En anställd på en byrå som erbjuder samma tjänster privat i egen regi kan anses bryta mot regler.
- Arbetshindrande bisysslor – Om en bisyssla påverkar din prestation, exempelvis genom trötthet eller minskad tillgänglighet, kan arbetsgivaren kräva att den avslutas. Exempel: En polis som jobbar natt som ordningsvakt på en klubb kan anses olämplig att utföra sitt ordinarie arbete effektivt.
Dolda bisysslor – Vad du riskerar
Många anställda tror felaktigt att deras bisyssla är en privat angelägenhet, men arbetsgivaren har laglig rätt att kräva information om din bisyssla och genomföra granskningar. Arbetsgivare inom offentlig sektor är skyldiga att aktivt kontrollera att anställda inte har förtroendeskadliga bisysslor.
Inom både privat och offentlig sektor är det viktigt att en bisyssledeklaration alltid upprättas och lämnas in till arbetsgivaren. Detta säkerställer att arbetsgivaren har nödvändig kännedom om bisysslan och kan bedöma dess förenlighet med anställningen. Genom att deklarationen görs i tid minimeras risken för framtida rättsliga eller arbetsrättsliga åtgärder.
Snabblänkar
Här kan du klicka dig vidare för snabb åtkomst till viktiga sidor.